Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

24. 4. 2013

Wachpost a MOOL bunker

V rámci Bormannových bezpečnostních opatření byl celý Obersalzberg rozdělen do tří bezpečnostních uzavřených zón, opatřených samozřejmě též ochrannými ploty :
zóna 1. - Berghof a jeho bezprostřední okolí
zóna 2. - zbylé části centrálního Obersalzbergu
zóna 3. - hora Kehlstein včetně "Orlího hnízda"

Tuto mapku jsem již uvedl v úvodu, nyní se ovšem zaměříme jen na rozmístění Wachpostů označených červeným číslem v kroužku. K Wachpostu č. 5 nemám k dispozici žádné fotografie a v terénu po nich dnes nejsou viditelné žádné stopy.

Wachpost č.1 se nacházel přímo na silnici Berghof - Zum Türken, prakticky přímo pod budovou Berghofu. Běžní návštěvníci tak byli nuceni odbočit na přilehlé křižovatce doleva a pokračovat vnějším okruhem k hotelu Platterhof.

A na jaře...... Všimněte si i opěrné kamenné stěny na pravé straně silnice

Stav v roce 2010. Zůstala stát nepoškozena pouze podezdívka samotného objektu, pravá nosná opěra na  již dávno chybí.

Prostor wachpostu v detailu.


Wachpost č.2 se nacházel přímo před Hotelem zum Türken. Blíže jsem se o něm zmínil tamtéž.






Wachpost č.3 byl vybudován na silnici mezi hotelem Platterhof a Parteigästehaus /na snímku/.




V současnosti je možno spatřit jen pravou stranu zídky. V pozadí je již jen torzo bývalého domu pro stranické hosty. Objekt byl nyní přebudován na museum -Dokumentation Obelsalzberg.

Ještě jeden pohled, tentokráte z druhé strany







Wachpost č. 4 stál vedle garáží kasáren SS na přilehlé silnici od hotelu Platterhof. Byl odstraněn spolu s ostatními stavbami v tomto prostoru v 50 tých létech.



Na horizontu je patrna výšina A.H.höhe a skleníky






Wachpost č.6 se stal i branou na silnici směřující na "Orlí hnízdo"

Silnice pokračuje ve stoupání až 18 % směrem k "Orlímu hnízdu". V zatáčce na horizontu překonává i šikmý most, o němž jsem se zmínil v jiném článku.

Současný stav v roce 2010







Wachpost č.7 se nacházel v zatáčce na příjezdu k současnému parkovišti pod  bývalým hotelem Platterhof. Válečná fotografie není k dispozici a taktéž v současnosti nejsou patrny žádné základy.





MOOL bunker
Tento typ bunkru se na Obersalzbergu nacházel minimálně v 25 kusech. Dle válečných fotografií jsou mimo jiné zdokladovány 2 kusy u Berghofu, Haus Göring a u Theaterhalle, další nad hotelem Platterhof, u Kampfhäuslu, u domu architekta Speera, u vily Bechstein a kasáren SS. Zachoval se i jediný u Mooslahnerkopf Teehaus.
Tento typ bunkru byl pravděpodobně první prefabrikovanou pevnostní stavbou na světě. Byly vyráběny firmou Leonhard Moll z Mnichova. Tyto bunkry známe i z naší republiky pod slangovým názvem Ajnman.
Do Protektorátu Čechy a Morava je ovšem dodávala jiná německá firma a to Dyckerhoff und Vidmann K.G.

Mapka udává přibližná místa Moll bunkrů na Obersalzbergu

Tvar těchto bunkrů není  stoprocentně jednotný, ale prakticky vždy se skládaly ze tří částí a to podstavce, válcovitého dutého těla s pozorovacími otvory a dveřmi a deklovité střechy. Celková výška činila cca 2 m s vnějším průměrem válce cca 1,3 m. Výrobní cena dle konkrétního výrobce se pohybovala v rozmezí 430 - 520 RM. Sloužily k střežení průmyslových areálů při nastalém náletu a pozorováním situace při lokalizaci dopadu nevybuchlých pum. Osádka nemusela být vždy jen jednočlenná a využívala k pozorování i ukotvených dřevěných sedátek.


Zachovalý Moolbunker u Mooslahnerkopf Teehaus

Zachovalá střecha dalších se nachází na svahu pod Berghofem, u Kampfhäuslu a nad bývalým hotelem Platterhof.

"Štítek" výrobce




1 komentář:

  1. Dobrý den,
    po zhlédnutí Vašich stránek mi nezbívá nic jiného, než se poklonit Vaší práci a s velikým uznáním ocenit stovky hodin strávené nad dokumenty a studiem daného tématu. Každému mohu vřele doporučit.
    Tuto oblast jsem si oblíbil a již 3x navštívil, ne naposled. Vaše stránky mi dávají inspiraci pro další návštěvy, této nádherné přírody a míst, které jsou připomínkou doby, která neblahým způsobem připomíná fašismus.

    OdpovědětVymazat