Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

24. 4. 2013

Čajovna/Teehaus/ na Mooslahnenkopfu

Koncem roku 1937 byla na Mooslahnenkopfu dostavěna čajovna, která se časem stala oblíbeným místem A.H. Vůdce sem prakticky denně chodil  z Berghofu a pořádal soukromé čajové dýchánky pro svoje přátele.
Čajovna nebyla za války poškozena byla zničena až americkou armádou v poválečných letech tak jako i některé další objekty v okolí. Ještě do roku 2006 však bylo možné navštívit zbytky základů a udělat si obrázek o jejím umístění. Nyní je již místo zahrnuto zeminou.



Pohled na čajovnu na skalnatém ostrohu nad Berchtesgadenem. Nad ní na vrcholu Kehlstein ve výšce 1934 m ční další z čajoven - proslulé "Orlí hnízdo.

,
Půdorys objektu

Samotná stavba měla kruhovou místnost pro pořádání čajových dýchánků, a provozní část /kuchyně,sociální zařízení, skladovací prostory/. Zbytky základů a sklepa této části se zachovaly až do roku 2006.





Jestě v 50 -tých letech bylo možné najít původní nepoškozenou zídku

a střechu zbourané čajovny








Stejné místo při naší prvé návštěvě v roce 2009, kdy již nebylo po základech ani stopy.
  
Netradiční pohled na rotundu stavby včetně komínu od krbu.
 
Hlavní vstup do čajovny. Právě schody ke vchodu byly jedny z mála hmotných artefaktů zachovalých až do konečného zničení v roce 2006. Pozorný badatel si také všimne ptačích budek na stromech, které byly očíslované byly umístěny po celém Obersalzbergu na Bormannův příkaz.

Pohled na ostroh s lavičkou z terasy čajovny.

A podobný pohled ze současnosti. Zábradlí není původní, bylo znovu postaveno pro potřeby filmu, natáčeného v této oblasti.

A.H. a H.G. na cestě od Berghofu k čajovně
 
Dnešní stav
 
Adolf Hitler s Evou Braunovou, v popředí ministr zahraničí von Ribbentrop

 



Cesta na Berghof byla rozšířena stavebními stroji při destrukci čajovny
Objekty na mapě : zde
Pokračování : zde

Žádné komentáře:

Okomentovat