Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

23. 11. 2012

EVROPA 2013

                                              Německo, Švýcarsko, Itálie
                              25.5. - 1.6.2013


Jelikož jsme letos navštívili sever Evropy, bude myslím stylové, navštívit v roce 2013  jih. Vždy jsme limitováni délkou výletu, která nesmí překročit týden. Proto jsme se z mnoha zajímavostí snažili vybrat jen několik, podle nás nejzajímavějších míst, která jsme zařadili do plánu cesty. Podle informací z netu jsou Švýcarská muzea opravdu velká a zajímavá. U Italských jsou skoupí na informace, tak uvidíme.
Švýcarsko, tedy především jeho obyvatelé, je velmi specifické. Nechci hned užít termín, kterým začíná jeden cestopis o této zemi „Švýcaři jsou kokoti“ .  Nakonec legraci z jejich vstřícnosti si dělali už ve filmu Růžový panter. No my tam bydlet nebudeme a mimo zakoupení vstupenek po nich žádné služby nechceme. Kromě dvou ranních přejezdů hranice s autem v plné polní.
 Hodně jsme letos dumali o ubytování. Po loňských zkušenostech. Ale je to těžké. Standart F1 známe, ovšem Italové F1 nemají a úroveň jejich ubytování je velkou neznámou. Ale třeba překvapí. Pro některé noclehy jsem vybral chaty v kempech u moře. Pokud vyjde počasí, mohlo by to být příjemné a bude to pro nás určitě velká změna. Možná jsme je mohli zkusit už v Norsku. Jsou tam prý také na slušné úrovni.
Tak tedy k cestě.
Vyrazíme jako obvykle brzy ráno. Směr Mulhousy, kde se ubytujeme v hotelu F1, protože Švýcarsko neoplývá levnými hotely. Je to těsně u hranic na Francouzské straně.  Cestou se zastavíme na amfiteátru u Heidelbergu. Tento amfiteátr byl postaven v letech 1933-1934 a oficiálně otevřen 22. června 1935 ministrem propagandy Josephem Goebelsem. Měl kapacitu 20.000 návštěvníků a byl používán především v letech 1935 až 1939 pro propagandistické akce. A dále v malém muzeu v Colmar. Zde v zimě roku 1944 podnikly němci fanatický útok na americké pozice v Alsasku, s cílem obsadit Savernský průsmyk. Operace dostala název „Nordwind“. Protože se Německé jednotky dostaly do obklíčení, je známa spíše pod spojeneckým názvem „Colmarská kapsa“.
Druhý den se vydáme na první výlet do Švýcarska. Navštívíme vojenské muzeum ve Fullu a letecké muzeum v Dubendorfu. Na noc se opět vrátíme do Mulhouse.
Třetí den, další skok do Švýcar. Tentokrát do vojenského muzea v Thunu a pevnostního muzea v Stansstadu. Na noc se už vydáme do Itálie. Přespíme v hostelu v Janově.
Čtvrtý den bude sloužit k přesunu do Anzia. Zhruba kolem oběda se zastavíme, jak je již dobrým zvykem u pomníku. Tentokrát se StuG III a hlavní zastávkou dne bude letecké muzeum v Anguillara Sabazia zde. Pro nocleh jsem vybral 2 chaty v kempu u moře, přímo v Anziu. Jsou vybaveny i kuchyňkou. Budeme zde spát tři noci a vyrážet na výlety do okolí. Pokud bude teplo, je možno se vykoupat v moři.
Pátý den. Muzeum vylodění v Anziu a velké válečné muzeum v Latinu. Toto bude hodně volný a oddechový den. Anzio je v podstatě v blízkosti Říma. Program můžeme upravit, nebo zbytek dne strávit v kempu u moře.
Šestý den. Vyrazíme do Cassina. Jsou zde dvě muzea věnované této těžké bitvě. Několik zajímavých pomníků z vraků bojové techniky. A vesnice San Pietro Infine, která byla ponechána po válce v původním, poničeném stavu. Je to jistě velmi zajímavé místo. Na noc se opět vrátíme do kempu.
Sedmý den bude patřit Ducemu. Protože Itálie není jen moře, ale i hory, zavítáme do Apeninských hor a to přímo k nejvyššímu vrcholu Gran Sasso (2912m.n. m.), kde Duce strávil několik dní, než si pro něj přiletěl Otto Skorzeny zde. Nocleh opět v kempu, tentokrát na pobřeží Jadranského moře, v Ravenně.
Osmý den. Bohužel jsme díky poruše motoru italského auta byli nuceni náš původní program omezit z časových důvodů. Nakonec jsme tedy navštívili museum automobilů Ferrari zde.
A pak už jen cesta domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat