Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

10. 2. 2011

Bunkr u Watenu/EPERLECQUES/ Francie

Tento objekt byl primárně určen k vypouštění raket V2 směrem na Londýn. Je též znám též pod názvy Blockhaus a Eperlecques dle názvu místního lesa.
Samotná stavba začala začátkem března 1943 a dokončena měla být již v prosinci téhož roku. Vlivem neustálých náletů spojenců, kteří bombardovali uvedený objekt i pumami typu TALLBOY/6 tun/, nebyla výstavba nikdy dokončena. Celkové rozměry objektu dle plánů měly být 216 x 102 x 28 m.
Po příjezdu vlaku s raketami V2 po kolejích do nitra objektu byly rakety přepraveny do skladu. Zde proběhla jejich technická kontrola, raketa byla vztyčena, natankována a následně vyvezena před objekt na odpalovací rampu. Vzhledem k opakovaným náletům na tuto základnu nebylo této operativní činnosti dosaženo a objekt byl i ve své nedostavěné fázi -nynější rozměry 75 x 95 x 28 m - využit k výrobě kapalného kyslíku pro nedalekou základnu V2 La Copoulla ve Wizernes. Ani tohoto cíle nebylo do konce války dosaženo. Technologie byla sice bylo namontována, ale již nebyla využita.
V současnosti je objekt přístupný veřejnosti a je součástí musea, zaměřeného na zázračné zbraně V1 a V 2.
Součástí výstavy je i kompletní rampa včetně zachovalého letounku V1. Je možné též shlédnout motory letadel a některé druhy válečné techniky.
Asi největším překvapením je ovšem samotný bunkr, a to nejen svými přímo závratnými rozměry. Samotná stavba si vyžádala spotřebu cca 120 000 tun cementu a 30 000 tun železa. A to byla dostavěna jen asi polovina plánovaného stavu. I poškození objektu pumami je doposud jasně patrné.
Je zde možno shlédnout krátký film o projektu a vývoji zázračných zbraní.

Odkazy na další podobné objekty blogu:
http://opevneni.blogspot.com/2011/04/zakladna-v1-v-siracouourt-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/mimoyecquec-base-v3-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/02/baterie-todt-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2011/01/la-copulla-francie.html
http://opevneni.blogspot.com/2009/08/flakturm-ve-vidni.html
http://opevneni.blogspot.com/2009/08/diana-gmbh.html














































Žádné komentáře:

Okomentovat