Powered By Blogger

Translate

Počet zobrazení stránky

12. 1. 2011

LA COPULLA Francie


Uvedený objekt je postaven nedaleko městečka Wizernes a byl situován do lomu na vápenec. Mělo zde být vybudováno nejdůležitější vypouštěcí stanoviště raket V2. V prosinci 1942 bylo rozhodnuto o výstavbě obrovité kopulovité střechy o síle 7 m a průměru 90 m. Tato kopule byla díky své váze vybudována přímo v terénu metodou tzv. ztraceného bednění. Teprve po jejím vybudování byly následně budovány obrovské prostory pod ní samotnou. Měla zde být vybudována osmistěnná komora se dvěma tunely, vedoucími na povrch. Vlečka připojená na železniční trať Saint Omer - Boulogne měla přivážet rakety do podzemí, kde by putovali buď do skladů nebo by byly po předchozím natankování a kontrole uvnitř objektu odpáleny na dvou rampách vně tunelů na úbočí lomu.
Kromě toho mělo být vybudováno v podzemí jedenáct hal a další pomocné chodby.
Bunkr nebyl dokončen ani k datu 20. června 1943, kdy se vlivem těžkého náletu za pomocí pum TALLBOY lehce naklonila kopule vlivem zřícení boční stěny lomu. Tento i následující nálety způsobily řadu závalů a a poškození zařízení staveniště. Byly taktéž poškozeny portály tunelů, které se zřítily do lomu, kde jsou doposud jejich zbytky patrné. Koncem srpna 1944 padl nedostavěný objekt do rukou spojeneckých vojsk.
Začátkem devadesátých let byl výše uvedený objekt otevřen veřejnosti a nákladem cca 300 mil Kč přeměněn v impozantní muzeum, zaměřené na vývoj raketové techniky v období druhé světové války až po současnost.
S trochou odvahy je možno též vystoupit na samotný povrch kopule, je ovšem nutné ji obejít z druhé strany a prosekat se celkem bujnou vegetací rostoucí v těchto místech. Ani samotný výstup a hlavně sestup ze samotné kopule není nejjednodušší, hrozí uklouznutí a následný pád s odřeninami. Ale pohled z kopule za to určitě stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat